Ingrediënten
Voor 4 à 6 personen
3 - 4 kg varkensribbetjes van de lende
250 ml appelsap
Rub
1 koffielepel selderijzout
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel zout
1 koffielepel chilipoeder
1 koffielepel gerookt paprikapoeder
1 koffielepel vers geplette zwarte peper
1 koffielepel mosterdpoeder
1 eetlepel uienvlokken
1 eetlepel knoflookvlokken
Glaceersaus
240 g bruine suiker
250 ml moutazijn
½ kaneelstokje
1 klein gedroogd rood pepertje, verkruimeld
250 ml tomatenketchup
1 eetlepel dijonmosterd
100 g mierikswortelsaus
100 ml donkere rum
Klassieke ribbetjes van de barbecue
Voeg alle ingrediënten van de rub bij elkaar en zorg ervoor dat alles fijngemalen en gemengd is. Smeer hierna de ribbetjes in met de rub. Dat mag goed dik. Laat nu de ribbetjes voor minstens 2 uur in de frigo liggen hierdoor zal de rub goed in de ribbetjes trekken.
Haal de ribbetjes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Maak de barbecue aan en zorg dat je de ribbetjes kan leggen op een laag tot middelhoog vuur. Leg de ribbetjes boven een lekbak en bak ze afgedekt tot ze zacht en gaar zijn. Of tot het bot loslaat van het vlees. Dat neemt snel twee à drie uur in.
Spray af en toe wat appelsap over de ribbetjes om ze vochtig te houden.
Zijn de ribbetjes aan het garen? Meng de ingrediënten voor de glaceersaus samen in een steelpan en breng aan de kook. Laat sudderen tot de saus dik is en hou dit warm.
Als de ribbetjes gaar zijn, snijd ze dan los van elkaar en leg ze in een schaal. Schep de glaceersaus erdoor en leg de ribbetjes weer terug op de barbecue, maar wel direct boven het vuur om ze warm en kleverig te maken.
Serveer ze op een schaal en … eet smakelijk!
Eet smakelijk